Reportage & Press

När jag fick veta att han dött så var jag tvungen att sätta mig en stund.

Vi hade ju träffats flera gånger då jag bland annat skulle fotografera dem. Sen gick det väldigt fort. Idag är alla från ursprungliga Ramones borta. Många av de jag fotograferat finns inte längre bland oss. Men dom finns bland mina bilder!

När jag tittar på mina bilder på till exempel Ramones, Motörhead och så vidare så minns jag alla de härliga mötena vi hade. Den jag senast hade äran att träffa och fotografera var Richie Ramone, något som tyvärr inte längre är möjligt när det gäller till exempel Cornelis Vreeswijk, Frank Zappa, Phil Lynott med flera.

Som reportagefotograf, när jag inte har någon större tidspress, kommer jag ofta nära mina motiv. Det är viktigt att man får personlig kontakt. Då blir bilderna allra bäst!

Ist toll geworden! Vielen, vielen Dank! (”Allt blev jättebra. Många, många tack!”)

-Flo Hayler, Ramones Museum Berlin

Som pressfotograf gäller det att vara på exakt rätt plats på exakt rätt tidpunkt. Ett klassiskt uttryck i dessa sammanhang är att ”ögonblicket kommer som en snigel men försvinner som en blixt”.

När bilden väl är tagen så gäller full fart framåt, den ska publiceras så snabbt det bara går. Så har det alltid varit, skillnaden är att det idag kan röra sig om sekunder tills bilden finns tillgänglig för hela världen. På ”den gamla goda tiden” var det inte mindre bråttom, men det kunde allt dröja någon natt innan bilden fanns ute. TV var snabbast innan Internet; ibland gjorde telefotosändaren sitt sista varv samtidigt som vinjetten för TV-Nytt, Rapport o.s.v. hördes i TV-apparaten på redaktionen. Sen kablades bilden ut. Voilà!

Kontakta Åhbeck Fotografi om du vill ha djupgående reportagebilder eller om du behöver förstärkning på redaktionen. Du når mig allra säkrast genom kontaktformuläret, annars via mejl eller telefon, se längst ned på sidan.